Altın
ONS ALTIN 2212.36 $ +0.79% (+17.33) GRAM ALTIN 2.00 tl 1.32% ÇEYREK ALTIN 3.25 tl 1.32% REŞAT ALTIN 13.16 1.32% Dolar 32.3310 0.23% Euro 35.1436 -0.07%

Altın yatırımcısı neyi takip etmeli

altın

Altın yatırımcısı neyi takip etmeli ?


Altın yatırımcısı bu ara karışık piyasayla karşı karşıya. Bunun için dolar endeksine bakmanız gerekiyor. Euro-Dolar paritesi yakından takip edilmelidir. Merkez Bankalarının aldığı kararlar takip edilmelidir. En son olarak Amerika’da başlayacak olan bilanço dönemini takip etmesi gerekir.


Altın fiyatlarını ne düşürür?

Likidite talebi artarsa bu dolara artı bir etken yaratır. Dolardaki artışla birlikte altına negatif olarak yansır ve altında düşüş başlar. Başka bir faktör yatırımcıların altın fonundan çıkması. Yatırımcılar altın fonundan çıkmaya başlarsa altında aşağı yönlü hareketler başlayabilir.


Altın nasıl bu hale geldi?

Altın fiyatları küresel krize yol açan Subprime mortgage krizinin derinleştiği Ağustos 2007 tarihinden bu yana yükseldi. Spot altın 660$ civarında bulunduğu Ağustos 2007 tarihinden bu yana neredeyse 3 katına çıkarak Eylül 2011′de 1920$ ile rekor kırmıştı. Altın son 4 yılı kapsayan hızlı yükseliş sürecinde ilk etapta güvenli liman arayışı etkili oldu. Subprime krizinin kredi krizine yol açtığı bir ortamda küresel finans piyasaların karşı karşıya olduğu belirsizlik, altına olan talebi arttırdı.


Merkez Bankalarının küresel ekonomiyi ve finans piyasalarını kurtarmak için başlattığı gelişim programları enflasyon beklentilerini arttırdı. Sonuç olarak enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen altın yatırımcıdan büyük ilgi gördü.


Gelişmiş ülkelerin Merkez Bankaları gelişim kapsamında aldığı menkul kıymetlerin bilançonun karşılığının kalmaması için altın almaya başlamıştı. Gelişen ülke Merkez Bankaları ise FED’in gelişim programıyla geleceği sorgulanmaya başlayan dolardan çıkışını hızlandırdı. Böylece de rezerv çeşitlendirme kapsamında altın almaya başladı.


Kasım 2009′da patlak veren Yunanistan borç krizi, küresel piyasalarda yeni bir belirsizlik süreci tetikleyerek altının yükselişinde etkili oldu. Yunanistan’da oluşan krizin başka ülkelere sıçraması ve hatta Avrupa’nın en büyük ekonomilerini tehdit etmeye başlaması altına olan ilginin artışına sebep oldu. Yaklaşık olarak 2 yıldır bitmeyen bu kriz küresel ekonomiyi yeni bir durgunluğu ve finans piyasalarında yeni bir krizi tetikleyeceği endişesi altına olan ilginin sürmesine yol açıyor.

Bazı uzmanlar kısa vadede yatay seyretmesini öngörüyorlar. Yurtdışındaki piyasaların durumu kestirilemediği için. Oradan da gelecek şoklarda birebir yansıyacaktır. Hiçbir şeyin değişmediğini şuanda ki dinamiklerin sabit kaldığını düşünürsek altında bir miktar yatay seyri bekliyoruz, ama ileri yönlü hareket etmesi uzun vadede büyük beklentimizdir diyorlar.


Özellikle şu mevcut durumda Avrupa’daki borç krizi destekleyici bir etken. Çünkü belirsizlik arttıkça hala yatırımcılar altını güvenli liman olarak algılıyor ve altın bu şekilde destek buluyor. Buna bağlı olarak Merkez Bankaları bu sorunlar devam ettikçe çözümü niceliksel genişlemede, parasal genişlemede aradıkları zaman buda altın fiyatlarını destekliyor. Çünkü likiditeyi arttırıyor. Bi etkende şuana kadar yapılmış 2,5 trilyonluk niceliksel genişleme yaptı yalnız bu piyasalara yansımadı. Bu piyasalara girmeye başladığı zaman kontrolsüz olarak enflasyonu arttıracağı düşünülüyor. Buda altın fiyatlarını destekleyici başka bir unsur. En son olaraktan Amerika’dan gelen verilerde işsizlik verisi olsun, sanayi verisi olsun doların değer kaybetmesiyle son günlerde altında yukarı yönlü bir hareket görülüyor.